News

Snel uw droomhuis kopen of even wachten?

By 4 January 2018 July 15th, 2019 No Comments

Acht op de tien mensen die een gezinswoning kopen, betalen vanaf volgende zomer 7 in plaats van 10 procent registratierechten. Voortaan krijgt alleen wie een echt bescheiden woning koopt een voordeliger tarief. Voor wie loont het om te wachten tot de zomer?

Bent u op zoek naar uw droomhuis of denkt u eraan uw woning te verkopen? Dan klonk de kerstboodschap van de Vlaamse regering afgelopen weekend u ongetwijfeld als muziek in de oren. Volgend jaar zakt het standaardtarief van de aankoopbelasting op vastgoed, de registratierechten, van 10 naar 7 procent.

De hervorming is fundamenteler dan een loutere tariefverlaging, benadrukt Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD). Momenteel bepaalt het kadastraal inkomen (ki) of kopers van het gunsttarief van het klein beschrijf kunnen gebruikmaken. Het ki staat voor de geschatte jaarlijkse huuropbrengst van een woning. ‘Dat ki is niet meer actueel, want het is gebaseerd op de huurprijzen van 1975. We stappen af van dat onrechtvaardige en totaal verouderde systeem. Kopers van huizen die een fout ki hebben, maar die meer dan de gemiddelde verkoopprijs betalen, kunnen niet langer van het tarief voor een bescheiden woning gebruikmaken, zodat de korting voorbehouden is voor echt bescheiden woningen. Dat is rechtvaardigheid.’

Read more

Source : www.tijd.be